Followers

Thursday, September 24, 2009

Keajaiban Al-QuranAdalah sesuatu yang tidak perlu disangkal lagi kebenaran al-Quran dan mukjizatnya tidak ada tolok bandingnya jika dibandingkan dengan kitab samawi yang lain seperti Taurat, Injil dan juga Zabur. Apatah lagi jika dibandingkan dengan kitab rekaan yang tidak berlandaskan wahyu seperti agama Budha dan Hindu maka sudah tentu al-Quran mengungguli dalam segenap aspek kesempurnaannya berbanding dengan kitab-kitab tersebut .


Setiap para anbia dibekalkan dengan mukjizat yang bertindak sebagai sokongan akan kebenaraan rasul yang diutuskan oleh Allah swt. Junjungan besar kita nabi Muhammad saw juga tidak terkecuali dibekalkan dengan mukjizat. Namun, sesuatu yang amat beruntung bagi kita umat Nabi Muhammad saw adalah, apabila mukjizat Nabi Muhammad saw dapat dikongsi dan dimanfaatkan bersama oleh setiap makhluk di alam ini hinggalah ke akhir hayat alam ini. Jika nabi sebelum baginda dibekalkan dengan mukjizat yang bersifat hissi seperti tongkatnya bertukar menjadi ular, ada yang boleh menghidupkan orang mati , ada yang dapat melenturkan besi dengan tangan dan bermacam- macam lagi bentuk mukjizat yang diketogerikan sebagai mukjizat hissi (yang boleh dilihat dengan mata kasar)


Namun, Rasulullah lebih menonjol dengan mukjizat maknawi yang bersifat sejagat, menyeluruh dan mampu diterjemahkan dalam apa jua keadaan, masa dan suasana samaada yang bersifat ketuhanan, ibadah , kemasyarakatan ataupun unsur-unsur duniawi yang mampu ditimbal semula sebagai satu ibadah dan berpahala. Mukjizat maknawi yang dimaksudkan ialah al-Qurannulkarim yang membawa petunjuk kepada sekelian alam.

Sebagai seorang Islam, kita hendaklah menyakini al-Quran yang kita perolehi sekarang adalah kitab yang perlu kita imaninya tanpa ada ragu- ragu atau syak wasangka tentang ajarannya. Dan di awal surah al Baqarah, Allah memberi isyarat kepada manusia agar menyakini isi kandungan kitab tersebut.

ذالك الكتاب لا ريب فيه هدى للمتقين

Artinya : Demikianlah kitab al-Quran yang tidak ada syak wasangka padanya dan menjadi petunjuk bagi orang yang bertaqwa .. Al-Baqarah ayat 2

Untuk menambahkan lagi keyakinan kita kepada al-Quran, sama-samalah kita menghayati bagaimana fakta al Quran lebih mampu malahan lebih dahulu merungkai masaalah yang dihadapi oleh manusia 1400 tahun yang lampau, sebelum maknusia mengenal kemajuan sains dan teknologi di dalam surah al Zumar ayat 5 Allah Taala berfirman: خلق السماوات والارض بالحق يكوراليل على النهار ويكور النهار على اليل وسخر الشمس والقمر كل يجرى لاجل مسمى الا هو العزيزالغفر

Artinya: Allah telah menjadikan tujuh petala langit dan bumi dengan sebenar. Dia membungkus malam atas siang dan membungkus siang di atas malam dan Allah memudahkan perjalanan matahari dan bulan dan setiap sesuatu berjalan di atas ketentuannya. Ketahuilah ia sangat mulia dan pengampun ..Surah Az-zumar ayat 5 .


Dahulu kala sebelum kemajuan bidang sains, manusia percaya bumi berbentuk datar tetapi al-quran terlebih dahulu menerangkan kejadian bumi adalah bulat berdasarkan makna يكور yang berarti membungkus yang sesuai dengan makna bulat.


Al- Quran juga menceritakan tentang laluan orbit yang mana ianya merupakan tempat laluan 200 bilion galaksi dan mengandungi 200 bilion laluan bintang kesemuanya melintasi orbit masing-masing dalam keseimbangan dan susunan yang sempurna. Firman Allah swt dalam al- quran ; هو الذى خلق اليل والنهار والشمس والقمر كل فى فلك يسبحون

Artinya: Dialah Allah yang menjadikan malam dan siang matahari dan bulan setiap daripadanya berenang ditempat peredarannya . al- Anbia 33


Al-Qurannul karim juga menceritakaan kejadian langit dan bumi pada asalnya dalam satu kejadian kemudian berlaku proses letupan kuat yang mana menghasilkan berbilion planet termasuklah bumi yang kita diami pada hari ini dan seluruh alam semesta adalah hasil daripada letupan yang dinamakan istilah sainsnya 'big bang' kejadian letupan ini digambarkan oleh al- Quran dengan firmannya:


اولم يرى الذين كفروا ان السماوات والارض كانتا رتقا ففتقناهما وجعللنا من الماء كل شىء حى افلا يؤمنون

Artinya : Adakah tidak melihat orang-orang kafir, bahawasanya langit dan bumi pada asalnya padu kemudian kami pisahkan keduanya dan kami jadikan dengan sebab air itu hidupnya setiap sesuatu .Adakah kamu tidak beriman -al Anbia 30


Al –Quran juga memberi perkhabaran gembira kepada rasulullah , para sahabat dan seluruh umat islam amnya tentang kemenangan Rasulullah dan sahabat berjaya menawan kota Mekah. Walhal pada masa ayat tersebut diturunkan kedudukan umat Islam masih terlalu lemah dan jika diukur melalui pertimbangan logik akal adalah sesuatu yang mustahil kemenangan kepada Islam .

لقد صدق الله رسوله الرءيا بالحق لتدخلن المسجد الحرام ان شاء الله ءا منين محلقين

رءوسكم ومقصرين لا تخافون فعلم مالم تعلموا فجعل من دون ذاك فتحا قريبا

Artinya : Sesungguhnya Allah akan membuktikan kepada rasulnya tentang kebenaran mimpinya dengan sebenar bahawa sesunguhnya kamu pasti akan memasuki Masjidil Haram, idenganizin Allah dalam keadaan aman dengan mencukur rambut dan mengguntingnya, sedang kamu tidak berasa takut maka Allah mengetahui apa yang tidak kamu ketahui dan dia memberikan sebelum itu kemenangan yang dekat . surah al-Fath 27

Satu lagi bukti tentang kebenaran Al-Quran ialah perkhabaran tentang kemenangan kerajaan byzantin keatas kerajaan persia yang mana kedua-dua kerajaan ini adalah kuasa besar dan saling bermusuhan pada masa dahulu. Diringkaskan cerita, kerajaan Byzantin mengalami kekalahan yang teruk oleh musuhnya Persia dan negara-negara yang berada di bawah takluknya dicerobohi oleh Persia. Namun al-Quran lebih dahulu mengkhabarkan akan tiba kemenangan Byzantin ke atas Persia iaitu 7 tahun selepas turunnya ayat al- Quran dari surah Rum yang berbunyi :

غلبت الروم فى ادنى الرض وهم من بعد غلبهم سيغلبون

فى بضع سنين لله الامر من قبل ومن بعد

Artinya ; Telah dikalahkan bangsa Rumawi di negeri yang terdekat dan mereka sesudah dikalahkan itu akan menang dalam beberapa tahun lagi. Bagi Allah urusan sebelum dan sesudah mereka . surah Ar- Rum ayat 2-4

Satu lagi keajaiban pada ayat ini adalah dari segi fakta geografinya, diceritakan tentera byzantin dikalahkan di negeri yang terendah. Menurut sejarahnya tentera Byzantin dikalahkan di Wilayah Jurusalem . Kajian georafi menunjukkan Jurusalem adalah kawasan yang terendah di muka bumi iaitu 395 meter di bawah paras laut , sedangkan kemajuan dalam mengukur ketinggian bumi dari aras laut hanya muncul di abad yang terdekat ini . Sedangkan al-Qurannul Karim telah mengkhabarkan kepada kita sejak 1400 tahun yang dahulu . Ini membuktikan kebenaran dan mukjizat al-Quran adalah sangat hebat kerana ianya wahyu tuhan yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui


Cukuplah bagi hati yang beriman dan sejahtera untuk menyakini kitab al-Quran dengan hanya beberapa ayat sahaja, tidak sebagaimana hati yang kufur dan munafik yang tidak menyakini dalil al-Quran biarpun seribu ayat diperhujahkan .


Saidina Ali k.w dalam komentarnya tentang keajaiban dan keagungan al- Quran, beliau mengatakan,

Pedoman yang terbaik ialah al–Quran yang mengisahkan orang sebelum kamu , adalah berita orang sesudah kamu .

Ianya pemutus bukan senda gurau. Mana – mana pemerintah yang meninggalkannya akan diperangi Allah .

Sesiapa yang mencari petunjuk selainnya, akan disesatkan Allah.

Dengan berpadukannya nafsu tidak terbatas , lidah tidak terkeliru, pandangan tidak berkecamuk.

Para ulama tidak puas dengannya, orang warak tidak jemu dengannya .

Al-Quran tidak jemu walau dibaca berulang kali, rahsia yang tidak kunjung habis. Keajaibannya tidak akan berakhir .

Sesiapa yang dapat menguasainya akan maju ke hadapan dan sesiapa yang berhukum mengguna pakai hukumnya adalah adil .

Siapa yang beramal dengannya akan diberi pahala dan sesiapa yang menyeru ke arah beramal dengannya pasti diberi petunjuk ke jalan yang lurus.

5 comments:

 1. Salam Ziarah.. suka dgn blog ni.. da add follow

  ReplyDelete
 2. Hello,salam kenal....a good posting!
  Oiya, maaf agak telat...Mohon maaf lahir bathin. Semoga Alloh selalu memberikan anugrah kesehatan lahir bathin, amien!

  ReplyDelete
 3. Salam tie..

  AlQuran adalah mukjizat yg terhebat yg kekal menjadi ikutan umat islam sehingga kini..antara salah satu keajaipan dunia yg tidak terbanding kerana didalamnya terkandung segala kebenaran dan cerita pengajaran..

  Trm kasih kerana berkunjung ke blog kak zai..

  ReplyDelete
 4. "Sesungguhnya Al Qur'an ini memberikan petunjuk kepada (jalan) yang lebih lurus dan memberi kabar gembira kepada orang-orang Mukmin yang mengerjakan amal saleh bahwa bagi mereka ada pahala yang besar"(17:9)

  thx for good info

  ReplyDelete
 5. Terima kasih buat semua yang sudi menulis dan memberi komen di sini..

  ReplyDelete